Tuesday, May 11, 2010

Human Resource Management

Fuuhh...kilat tgh sabung menyabung ni
guruh berdentum dentam..
konpem ujan lebat sat lagi..
eh..ape kena mengena ujan ngan tajuk kat atas tu?
okeh..gini citernye...
eh japp..sblm tuh citer malacca's trip part 2 kiter smbg nnt yer..heheh

sbnrnye ari ni aku kena jaga counter HR
sgtla malas nk angkat tepon pastu melayan soklan2 yg mcm2 ni
biler angkat je tepon, trus jd gelabah xtau nk forward call kt sapa atau nk kasi no sapa..hahaha..
benda sng pn tetiba jd cam susah..

aku xmo la citer psl kegelabahan tersebut..
xmacho la kn..muahaha :P
yg tu biarlah rahsia..

yg aku xpuas ati skrg ni..nape org slalu pk HR tau sume mende
adoii laa...nak2 plak kalo big organization..
ingat HR ade 1 kt centre je?
mati la kalo 1HR (bleh buat slogan 1 HR, staff didahulukan, pencapaian diutamakan..hahaha) nk kna jaga berpuluh ribu staff
kalo cam kitorg ni, every OPU ade HR masing2
so biler org call HR centre (especially org luar), they would expect us to know everything..not everything but every single thing *nanges*

kdg2 benda tu bukan dlm bidang kuasa kiter pn..
contohnye nk buat confirmation psl staff..ni slalunye bank la call
pastu biler tnya OPU mana, xtau..
da tu camno nk tlg?
kalo staff tu dari OPU lain, HR OPU tu la yg kena buat confirmation...

tp tu la...xleh nk salahkn dorg gak since dorg pn bknnye familiar ngan structure company kn..
cumenye...sape yg menghebah2kn no counter ni kt org luar?sapaa???sapa????
ckp skrg...hahahhaha
takut x? takut x?

xde la..sepatutnye counter ni kna la ade info2 yg berkaitan
contohnye focal person utk each OPU...
so sng..tiap kali org call, xdela terhegeh2 nk cari kt intranet
jenuh tau..xcampur ngan gelabah lg..eh..terpecah rahsia lg..haha

ohh..lagi 1..kalo ade gosip2 best je..
trus sume org cari HR..
oo camni korg ek..time ade citer2 best (esp. psl gaji), trus nk baik2 ngan HR ek
kalo x, dan2 tu kutuk yer..haiippp...
bajet kitorg pn tau la ek..hahahah
sape yg tnya aku tu, mmg kurg nasib baik sketla
sbb aku xtau pn..kalo aku tipu pn, agaknye korg caya je kn..kehkehkeh

akhir kata, tlg la phm bahawasanye tidak sume maklumat berada di hujung jari kanan atau kiri kami walaupn kami menggunakan jari utk menaip kt keyboard mencari maklumat yg dikehendaki..
kesimpulan yg lebih afdhal adelah...aku sgt xsuke jaga counter wehhh!!!
tlg la tlg tlg...bosan ok..bkn bosan manja2 gitu..tp bosan tahap gaban ultraman power renjes superman...
hah...ade phone call lg..uwaaa T___T

okla..sekian luahan hati di kala..eh xjadi ujan ke?
td punyela guruh kilat dok menunjukkan kehebatan masing2..
bagusla xujan..sng sket nk blk nnt..
xsabar tunggu kol 5 nih..cpt la masa berlalu fuh fuh fuh..
tataaa~~

2 Sweets:

Farhah (applegreen) said...

hehehe.pernah merasa soalan mcm tuh.tpi mmg mase tuh jage OPU kan.so, xde masalah la.kalo yg mcm kat HR Centre tuh, wallahualam la kalo staff die tanye tuh from OPU. senang2 bg je number HR OPU tuh suh die kol sndirik HR OPU tuh.hehe~

Miss Wanie said...

farhah: ye ker?mmg slalunye org luar ni call, dorg bkn tau pn staff tu dr mana...sabo jela

last2 skali suh die call staff tuh and tnya sndiri...hahah