lama btol rancangan Kletak Kletuk di Dapur Bersama Chef Wani menyepi yer
almaklumla...chef dh ade keje lain..
xbrape rajin nk try resepi2 baru..hehehe
so kali ni nk tunjuk sausage bun yg dibuat baru2 ni
sbg bekalan ke Port Dickson..hehe
disebabkn ni 1st time buat, makanye chef xbrape ingat bhn2 n sukatan die..hahah
taram jela mana yg ingat ek..
utk resepi yg btol2 complete, tlg gunakan perkhidmatan enjin carian yer..hehe
ni bahan2 yg ingat2 luper (sukatan mmg xingat lgsg):
1) tepung gandum
2) yis
3) garam
4) fresh milk
5) gula
6) telur
7) air suam
8) sausage
9) mentega
rasanye tu je kot bhn2 yg diperlukan..
Cara-caranya (ni guna bread maker machine yer..xkoser nk uli guna tgn..hahaha):
1) Masukkan bahan2 basah..air suam, fresh milk, telur, mentega
2) Masukkan gula n garam, tepung gandum n yis
3) Tekan button start kt machine tu yer..hehehe
hasilnye adelah spt di bawah..rasanye dlm 2 jam kot
4) Sausage td potong dua n goreng sekejap tanpa minyak..bagi die masak sket spt di bwh
5) Amek doh td..pastu bentuk2 kn la guna tangan..leperkn die..then letak sausage kt tgh2..balut sausage tu yer...
gemuk, kurus, bulat..hahaha
almaklumla..amatur kn..
6) Biler dh siap, masukkn dlm oven yg dh dipanaskn..biar kt dlm tu dlm 20 minit
7) Biler dh masak n warna dh tuka kekuningan, sapu mentega kt atas roti tu..pastu tadaaaa siappp!!! senang kn???
kpd yg nk try, blehla try
tp dptkn la sukatan yg btol yer..
chef lupa la..hahaha
jumpa lagiiii di lain rancangan!!!!
0 Sweets:
Post a Comment