Saturday, July 9, 2011

Kau Pergi Jua........................

Tanggal 4 Julai 2011.....

pagi isnin....aku pegi ofis cam biasa
dlm hati dh berkira2 nk mintak cuti ngan bos tgh bulan ni
sbb nk blk kampung....

pagi tu ada meeting..
lbh kurg kol10 gitu, meeting baru nk start
dpt call from my mom
aku cam dh xsedap ati sbb jarang mak aku call time ofis hour
jwb call sambil kuar dr meeting room

ayat mak aku yg masih terngiang2 kt telinga ni......
"abg jie dh xde"

Ya Allah.....trus speechless
airmata mengalir cam empangan pecah
aku terduduk kt situ...
call ofismate aku yg kt dlm meeting room tu..suh die kuar jap
pas btau die, die masuk btau bos n sorg lg ofismate aku

dorg kuar tenangkn aku...
masa tu dh xpk malu ke ape...
nasib baik meeting tu kt resource centre a.k.a library..so org xramai sgt
kalo kt ofis, mau jd drama swasta plak...

then 2 org ofismate aku anta aku blk..
sblm tu, abg aku yg sulung call...die nk blk ngan kete n ajak aku blk skali
tp smp umah, aku rasa better naik flight...cepat sket
so kelam kabut book tiket ngan pakcik aku
then call abg aku..ckp xjd blk ngan die
last2 die pn book flight ticket jugak...

flight kitorg kol 3.50pm
that was the earliest....
smp Kota Bharu dlm kol 4.35pm...
kakak aku yg amek sbb kebetulan flight adik aku pn baru smp
we reached home at 6.00pm..
mmg xsempat tgk abg aku......

masa on da way blk tu, aku berharap sgt mak aku call n ckp abg aku still ade
berharap yg doctor tersilap...
xsangka secepat ni dia pergi...

masa aku blk last month kot...die mmg dh sakit..badan mmg kurus sgt
tp still bleh berjalan n drive kete
x expect lgsg condition die seteruk ni...

sayu hati tgk anak2 yg masih kecik
yg xphm erti kehilangan
yg mungkin nnt akan tercari2 mana walid dorg....

tiada lagi suara dia mengimamkn solat terawih
tiada lagi gurau senda dia
tiada lagi teguran2 berhemah
semuanya tinggal kenangan

bak kata pakcik aku,"dh xde dh satu2nye ustaz dlm family kita"

Allah lebih menyayanginya..
Allah uji dia dgn kesakitan mungkin utk mengampunkan dosa2 dia
supaya dia pergi dlm keadaan yg suci

Ya Allah, cucurilah rahmatmu ke atas rohnya...tempatkanlah dia di kalangan org2 yg beriman
Ya Allah, tabahkanlah hati dan kuatkanlah semangat kami sekeluarga menghadapi perpisahan ini

Al-Fatihah


p/s: kenapa aku still rasa mcm tgh bermimpi? terasa kehilangan yg amat sgt...

7 Sweets:

mUnie UncLe hUsin said...

be strong dear..
i know you can..
alfatihah~

Hazrey said...

Alfatihah. Your brother beruntung, sangat beruntung to have you as his sister. Untuk doakan dia di firdausi sana, untuk tak putus berdoa, himpunkan allahyarham bersama sama mereka yang disayangi penciptaNya.

Takziah.

Miss Wanie said...

munie: insyaAllah....

hazrey: thanks...insyaAllah akan terus doakan arwah...

peeja said...

kpd wani tersayang;
aku mengerti kesedihan mu..xslh menanges utk tenangkan jiwa, sabar yer..takziah skali lg..

Miss Wanie said...

kpd ex-rumet yg dikasihi:
tq kerana memahami...
everytime teringatkn arwah, mesti meleleh2 je...huhu

peeja said...

ala, lg berbaloi meleleh2 sbb arwah kan drpd meleleh sbb org len..

Miss Wanie said...

btol2....stuju sgt..
at least biler teringat, bleh sedekahkn al-fatihah...