Wednesday, January 13, 2010

Alkisah penggunaan 'Allah' di Indonesia

Ni aku dpt dr emel..
btol atau x, wallahualam
tp lehla sama2 kiter pk n renung2kn

kpd penulis citer nih, maapla yer sbb copy kt sini tanpa kebenaran
camno nk mntk kebenaran, knal pn x..hehe
so kalo anda terbaca..hrp dimaapkn ye
jgn segan2 nk hye kt sini..heheh

ni kopipes dari facebook sorg mamat ni..pengalaman dia kat indon pasal penggunaan nama Allah oleh non muslim di indon..

Just nak kongsi pengalaman sepanjang lebih 5 tahun tinggal dan belajar di Indonesia. Saya tidak berniat memburukkan Indonesia.. They have my respect, dan saya tahu orang2 Indonesia tidak seburuk yang disangkakan di sini.. (orang Indonesia baik dan ramah, pintar dan rajin.. that's a fact!)

Pengalaman ini saya kongsi supaya orang ramai boleh tahu dan membayangkan implikasinya jika penggunaan nama Allah oleh non-muslim dibiarkan. Di satu sisi memang agak lucu, tapi di sisi lain terdapat keseriusan di dalamnya.

Aku ingat satu hari aku bukak TV perdana dia pastu tengok satu program..Aku ingat ceramah agama lah.. dia punya penceramah punya semangat berkobar2.. "Kita semua sudah berdosa! Allah Maha Kuasa! Allah MahaPenyayang! Kembalilah kita semua ke jalan Allah! (aku dalam hati,Alhamdulillah.. bagus!) pastu tak pasal2 dia sambung "Kembalilah ke Yesus Kristus dan Bunda Maryam!" aku langsung tergolek...astaghfirullah! ceramah Kristian rupanya..

Satu lagi kenangan aku kat Indonesia, kalo baca surat khabar sana nanti ada slot obituaries: "Telah Kembali ke Rahmat Allah, Sdr. XXX pada XXX. Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Allah" Bila tengok balik nama yang mati Eduardus, Kristus, Paulus, etc. (nama org Kristian) pastu ada salib diikuti tulisan kecik "ash to ash, dust to dust, fade to black"...tergolek lagi aku..
wakakaka..

Satu lagi cerita aku kat Indonesia, satu hari aku 'bermusafir' lah ke daerah Jawa Barat naik motor, pastu nak berhentilah solat.. aku toleh ke kiri kanan jalan cari masjid.. Pastu aku nampak ada signboard kalimah Allah (dlm arab!) pastu ada banner "Ayuh kerjakan kewajipan kita kepada Allah dan agamanya!" aku pun pergilah dekat.. tup2 aik, awat lain macam tempat ni, siap ada patung jesus kena salib??!! Tergolek lagi aku..lah.. gereja Kristian rupenye..

Satu lagi kat sana nak beli buku-buku agama kena hati-hati.. Aku dulu pernah 'usha' buku kat kedai buku.. Ada satu buku aku tak ingat persis tapi tajuk buku dia lebih kurang camni: "Memantapkan Iman Anda KepadaAllah" bila bukak2 browsing per helai aku start confuse, amacam lain macam aje ayat2 dan hadis dia.. Aku tengok balik lah.. ayat2 kutipan dari Bible.. tergolek aku lagi.. lah, buku dakwah Kristian rupanya..


so camne? x mustahil benda2 tu leh jadi kt malaysia nnt kn
kalo ikutkan, mmg btol la Allah tu Tuhan utk sume makhluk
cuma concern skrg ni ialah takut perkataan Allah tu disalah guna cam citer kt atas tu
ajaran sesat pn ramai yg terpengaruh, ni kn plak yg sah2 guna nama Allah
nnt lg buat org konpius..especially budak2

ok..aku xmo komen lebey2...ni kn isu sensitif
lg 1, henti kn la bakar2 gereja sume tuh
tu bkn cara nk selesaikan isu ni
kang nnt lg bertambah buruk jdnye..nk ke peristiwa 13 Mei berulang kembali?
nk protes boleh..tp guna saluran yg btol
jgn protes ikut hati...nnt mati
gune akal yg Allah da bagi tuh...

semoga Allah melindungi kiter sume
amin~~

7 Sweets:

bEEdLE d' bARd said...

harap2nya benda macam tu x jadi kat sini...

read my entry about 1Malaysia k

~0~ said...

impaks nye memang besar....

boleh aku copy cite nie???

Mr Kamikaze said...

Jika pihak kristian berjaya jgk menggunakan kalimah Allah..ramailah org islam yg lemah imannya akan terpesong dan sesat..

PEJUANG KESENIAN EXTREME said...

Aq sokong kalimah allah tidak digunakan oleh orang non-islam..

ohmalaysia.com said...

nice story.. org lain patut baca jugak..

WaDieQ said...

wani.. apa2 jadi pun.. yg 1st skali kena salahkan adalah

UMNO dan kerajaan BN

politik perkauman sempit kata harakah daily

wallahualam

Miss Wanie said...

beedle d' bard:tu la..mintak dijauhkn drp terjadi kt msia nih

~o~: copy la..ni pn copy dr org gak..hehe

mr kamikaze: btol tu..skrg ni pn ramai yg gak yg terpesong..
ape lg kalo agama lain gunakn kalimah Allah tu

pejuang kesenian extreme: sama la kiter..hehe
mcm2 leh jd nnt

ohmalaysia.com: btol tuh..biar sume org pk buruk baiknye

wadieq: bab2 politik aku mls nk campur..hehe..yg tu lantak dorg la

tp bab kalimah Allah ni, mmg penting sbb nnt akan bg impak besar kt umat Islam